Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Η παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων σε οποιονδήποτε επενδυτή, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βλάβη για ολόκληρη τη χώρα. Με εξαίρεση διεθνείς –πιθανότατα γερμανικούς- ενεργειακούς κολοσσούς, κανείς δεν πρόκειται να ωφεληθεί από μία τέτοια εξέλιξη. Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη σταδιακή, αλλά οριστική απεξάρτηση της Ελλάδας από το λιγνίτη και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή[1] και εθνική[2] νομοθεσία, η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει νομικά δεσμευτικούς στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ποσοστό 40% επί της ηλεκτροπαραγωγής έως το 2020 και 28% έως το 2015[3]. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιτύχει αυτούς τους στόχους, η αγοράς ενέργειας θα έχει απελευθερωθεί σε σημαντικό βαθμό. Απαιτείται όμως ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή και οριστική απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων έως το 2030.
Σε αντίθετη περίπτωση, η οποιασδήποτε μορφής παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή η εκμετάλλευση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων από τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες επενδυτές, θα οδηγήσει στην καταστροφή νέων περιοχών (Ελασσόνα, Δράμα, κα), θα περιθωριοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας[4] και θα ακυρώσει τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
‘Ανεξάρτητα από τον επενδυτή, η εμμονή στην εκμετάλλευση του λιγνίτη, είναι κάτι παραπάνω από μία ακόμα θυσία που καλείται να κάνει ο ελληνικός λαός. Είναι μία περιβαλλοντική και οικονομική ανοιχτή πληγή που θα κληροδοτηθεί και στις επόμενες γενιές’, τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. ‘Οι ΑΠΕ και εξοικονόμηση είναι η λύση: προστατεύουν το περιβάλλον, δημιουργούν ανάπτυξη και απελευθερώνουν την αγορά ενέργειας’, συνέχισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.
Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση × Να απορρίψει την παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων ή κοιτασμάτων. × Να ανακοινώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή, αλλά οριστική κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων στη χώρα. × Να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια και την επίτευξη της διείσδυσης των ΑΠΕ κατά 40% έως το 2020. × Να υιοθετήσει πρόταση για 100% ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2050.
Σημειώσεις προς συντάκτες 1. Οδηγία 2009/28 για την Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ, Παράρτημα Ι. 2. Ν. 3851/2010 για την Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ, άρθρο 1. 3. Εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ, σελίδα 17. 4. Η επιθετική ανάπτυξη των ΑΠΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί σε ένα ενεργειακό σύστημα που στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον άνθρακα. Στις 17 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτεραιότητές της στον τομέα των ενεργειακών υποδομών. Βασική προτεραιότητα η ανάπτυξη ευέλικτων και έξυπνων δικτύων που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
|