ΤΟ ΛΑΧΑΝΟ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ στη Δύση από το 400 π Χ τουλάχιστον είναι ένα πολύτιμο φάρμακο. Χρησιμοποιείται από τον καιρό του Διοσκορίδη ως γιατρικό του πεπτικού, τονωτικό των αρθρώσεων και για δερματικά προβλήματα και πυρετούς οι επιρρεπείς στις κραιπάλες Ρωμαίοι έτρωγαν ωμά λαχανά για να μη μεθύσουν. Γνωστό ως λαχανίδα στη λαϊκή ιατρική, το λάχανο υπήρξε το οικογενειακό εφεδρικό γιατρικό για κάδε νόσο.
Χαρακτήρας :Ελαφρώς γλυκό, αλμυρό, ξηραντικό, δροσερό. Συστατικά :Μέταλλα, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, αμινοξέα, λιπαρά οξέα. Δράσεις: Αντιφλεγμονώδες, αντιβακτηριακό, αντιρευματικό, επουλώνει τους ιστούς προωθόντας τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αποσυμφορητικό του ήπατος ΦΥΛΛΑ:Εξωτερικά τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πληγές έλκη, φλεγμονές και για δερματικά προβλήματα ιδιαίτερα για την ακμή. Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούνται εσωτερικά για όλα σχεδόν τα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανημένων των πνευμονικών διαταραχών της ημικρανίας την κατακράτησης υγρών και διαφορών πόνων. Πρόσφατες κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους στην θεραπεία των στομαχικών ελκών.
ΦΥΛΛΑ ΝΩΠΑ Χρησιμοποιείστε τα απευθείας στις αρθρώσεις με αρθριτικά ή στραμπουλήγματα. Βγάλτε πρώτο το κεντρικό νεύρο και μετά χτυπήστε ελαφρά το φύλλο για να το μαλακώσετε πρώτα και δέστε το στην πονεμένη περιοχή με επίδεσμο. Βαλτέ τέτοια φύλλα στο στηθόδεσμο για τη μαστίτιδα ή για διογκωμένα στήθη. ΑΦΕΨΗΜΑ Για την κολίτιδα δράστε 60 g φύλλα σε μισό λίτρο νερό για μια ώρα και πιείτε σε δόσεις ενός ποτηριού του κρασιού. ΛΟΣΙΟΝ Για την ακμή αναμίξτε 250 g νωπά φύλλα σε 1/4 Λίτρου απόσταγμα λεπτοκαρυάς σε μπλέντερ. Στραγγιστέ και προσθέστε δυο σταγόνες έλαιο χυμού λεμονιού χρησιμοποιείστε το πρωί και βραδύ. ΧΥΜΟΣ Χορηγείται για γαστρικά η δωδεκαδακτυλικά έλκη. ΣΙΡΟΠΙ Πάρτε το σιρόπι που παρασκευάζεται από το αφέψημα σε δόσεις των 10 ml για το βήχα από το στήθος, το άσθμα και τη βρογχίτιδα.
|