ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ απαντά ο Θύμος ο κεφαλωτός (T. capitatuw) ενώ στη Δυτική Μεσόγειο το κοινό θυμάρι ( Τ. vulgaris) είναι καλλιεργούμενη μορφή του άγριου θυμαριού (T. serpyllum). Το άγριο θυμάρι., που πήρε το λατινικό όνομα του από την έρπουσα (serpent-like) μορφή του αποκαλείται "θυμαρομάνα" μάλλον λόγω της χρήσης του στις εμμηνορροϊκές διαταραχές. Ο Πλίνιος το συνιστά ως αντίδοτο για τα δαγκώματα φιδιών, το "δηλητήριο των θαλάσσιων όντων" και για τον πονοκέφαλο. Οι Ρωμαίοι έκαιγαν το φυτό πιστεύοντας ότι ο καπνός του απωθεί τους σκορπιούς.
Χαρακτήρας : Δριμεία γεύση, ελαφρώς πικρό, θερμό, ξηραντικό. Συστατικά : Πτητικό έλαιο, πικρή ουσία, σαπωνίνες, τριτερπίνια, φλαβονοειδή. ταννίνες. Δράσεις: Αντισηπτικό αποχρεμπτικό, σπασμολυτικό, στυπτικό,, αντιμικροβιακό. διουρητικό, μαλακώνει τον βήχα, αντιβιοτικό, επουλωτικό. Τοπικά αυξάνει τη ροή αίματος προς μία περιοχή.
ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Τ. VULGARIS Αντισηπτικά και αποχρεμπτικά τα επίγεια τμήμα τα είναι ιδανικά για βαθειά εγκατεστημένες λοιμώ¬ξεις των πνευμόνων που χαρακτηρίζονται από παχύρρευστο, κιτρινωπό φλέγμα. Είναι επίσης χρήσιμο πεπτικό γιατρικό, και θερμαντικό για το κρύωμα της κοιλιάς και τη συνδεόμενη, διάρροια. Συλλέξτε πριν την άνθιση και κατά τη διάρκεια της το καλοκαίρι απορείτε τους ξυλώδεις βλαστούς.
ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ T. SERPYLLUM Τα φύλλα και τα άνθη του άγριου θυμαριού έχουν παρόμοιες δράσεις με εκείνες της καλλιεργούμενης ποικιλίας αλλά είναι ελαφρώς πιο διεγερτικά και αποτελεσματικά στην πρόληψη των σπασμών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τους πόνους της περιόδου. Συλλέξτε πριν την άνθιση και κατά τη διάρκεια της.
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ Τ. VULGARIS Εξαιρετικά ισχυρό αντιβακτηριδιακό και ανημυκητιασικό το θυμέλαιο διεγείρει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.. Κα¬θώς είναι συμπυκνωμένη μορφή του βοτάνου είναι ωφέλιμο για αναπνευστικά και για τα πεπτικά προβλήματα. Στο εμπόριο δια¬τίθενται αρκετές ποιότητες θυμελαίου που έχουν όλες παρόμοιες δράσεις.
ΕΠΙΓΕΙΑ ΤΜΗΜΑΤΑ Τ. VULGARIS / T. SERPYLLUM ΕΓΧΥΜΑ Χρησιμοποιείστε το για λοιμώξεις του θώρακα κρύωμα της κοιλιάς η ευερέθιστο έντερο. ΒΑΜΜΑ Χρησιμοποιείστε το για τη διάρροια που συνδέεται με κρύωμα της κοιλιάς ή ως αποχρεμπτικό σε λοιμώξεις του θώρακα. ΣΙΡΟΠΙ Πάρτε σιρόπι φτιαγμένο από το έγχυμα νια το βήχα και για τις λοιμώξεις των πνευμόνων.
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ
ΕΝΤΡΙΒΗ ΘΩΡΑΚΑ Διαλύστε 10 σταγόνες θυμελαίου σε 20 ml αμυγδαλέλαιου ή ηλιελαίου για τις λοιμώξεις του Θώρακα. ΕΛΑΙΟ Διαλύατε 10 σταγόνες σε 20 ml νερό και βάλτε το σε δαγκώματα εντόμων και σε μολυσμένες πληγές. ΕΛΑΙΟ ΜΑΣΑΖ Διαλύατε από 10 σταγόνες θυμελαίου και ελαίου λεβάντας σε 25 ml αμυγδαλέλαιου ή ηλιέλαιου για ρευματικούς πόνους ή για τραβήγματα των μυών.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Αποφύγετε τις θεραπευτικές δόσεις θυμαριού και θυμελαίου σε οποιαδήποτε μορφή κατά την εγκυμοσύνη επειδή το βότανο είναι διεγερτικό τις μήτρας Το θυμέλαιο μπορεί να ερεθίσει τους βλεννογόνους γι’αυτό να το αραιώνετε πάντα καλά.
|