Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΡΔΟΥ έχει αναγνωριστεί εδώ και 5.000 χρόνια τουλάχιστον και είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος. Ακόμα και η ορθόδοξη ιατρική αναγνωρίζει ότι το σκόρδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών στους καρδιακούς ασθενείς είναι επίσης διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος και αντιβιοτικό. Η έντονη οσμή του σκόρδου οφείλεται κυρίως στις θειούχες ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες φαρμακευτικές του ιδιότητες τα απαλλαγμένα από την οσμή παρασκευάσματα έχουν σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ Πολύ καυτό, ξηρό, δριμύ. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Πτητικά έλαια με θειούχες ενώσεις (με κυριότερες τις αλλισίνη, αλλιίνη και ατζοένιο) ένζυμα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και φλαβονοειδή. ΔΡΑΣΕΙΣ Αντιβιοτικό, αποχρεμπτικό, προωθεί την εφίδρωση, μειώνει την πίεση του αίματος, αντιπηκτικό, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος, μειώνει το σάκχαρο του αίματος, αντιϊσταμινικό, αντιπαρασιτικό.
ΣΚΕΛΙΔΕΣ Οι σκελίδες του σκόρδου χρησιμοποιούνται ευρέως για λοιμώξεις, ιδιαίτερα για προβλήματα του θώρακα, και του πεπτικού και για μυκητιακές λοιμώξεις όπως η μυκητώδης στοματίτιδα. Είναι άριστη μακροχρόνια θεραπεία για καρδιαγγειακά προβλήματα επειδή κατεβάζει τη χοληστερόλη και μειώνει τη αθηροσκλήρωση και τον κίνδυνο θρόμβωσης επίσης μειώνει την πίεση του αίματος διαστέλλοντας τα περιφερικά αγγεία. Το σκόρδο μπορεί να είναι ευεργετικό στον όψιμο διαβήτη επειδή βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Τοπικά, το σκόρδο είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των δερματικών μολύνσεων και της ακμής. Συνιστάται η χρήση νωπού σκόρδου.
ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΝΩΠΕΣ Τρίψτε τις στις περιοχές με ακμή ή χρησιμοποιείστε τον πολτό σε κρεατοελιές ή κονδυλώματα και για την εξαγωγή καλών. Προσθέτετε σκόρδο στα φαγητά τακτικά ως προφύλαξη εναντίον των λοιμώξεων, για τη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, τη βελτίωση της ποιότητας του καρδιαγγειακού συστήματος και τη μείωση του σακχάρου του αίματος Τρωτέ κονιορτοποιημένες σκελίδες (3-6 ημερησίως σε οξείες καταστάσεις) για τις βαριές πεπτικές διαταραχές (γαστρεντερίτιδα, δυσεντερία, σκώληκες) και για τις λοιμώξεις.
ΧΥΜΟΣ Πιείτε τον για διαταραχές του πεπτικού και για λοιμώξεις ή εναντίον της αθηροσκλήρωσης. ΕΜΒΡΕΓΜΑ (κρύο νερό) Διαβρέξτε 1-4 σκελίδες σκόρδου σε νερό ή γάλα όλη τη νύχτα και πιείτε το ποτό για εντερικά παράσιτα.
ΚΑΨΟΥΛΕΣ Με σκόνη σκόρδου μπορείτε να φτιάξετε αρωματικές κάψουλες αντί για τα "κουφέτα" του εμπορίου. Κλινικές μελέτες υποστηρίζουν ότι 2 g σκόνης σε κάψουλες ημερησίως μπορεί να προλάβουν τις επόμενες καρδιακές προσβολές σε άτομα που έχουν ήδη υποστεί την πρώτη προσβολή. Η καθημερινή τους λήψη καταπολεμά λοιμώξεις όπως οι άφτρες.
ΚΟΥΦΕΤΑ Χρησιμοποιείστε τις αντί για τις κάψουλες. Όσο λιγότερη οσμή έχουν τα κουφέτα τόσο λιγότερο δραστικά είναι.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Το σκόρδο είναι πολύ καυτό και μπορεί να ερεθίσει το στομάχι. Ενώ οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα είναι γενικά ασφαλείς, μην παίρνετε σκόρδο σε θεραπευτικές δόσεις κατά την εγκυμοσύνη και κατά το θηλασμό μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα όπως καούρες και η γεύση του στο μητρικό γάλα μπορεί να μην αρέσει στα παιδιά. Οι ισχυρές αρωματικές ενώσεις του σκόρδου εκκρίνονται μέσω των πνευμόνων και του δέρματος το νωπό σέλινο μπορεί να μειώσει την οσμή στην αναπνοή.
|