Ασπεργίλλωση: Βαριά ασθμαίνουσα αναπνοή και αδυνάτισμα παρά την επάρκεια τροφής είναι το σύμπτωμα αυτής της μυκητίασης. Η κυρία αιτία είναι τροφή μολυσμένη από τους μύκητες. Στους πνεύμονες και το έντερο οι μύκητες πολλαπλασιάζοντας και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν να προκαλέσουν το θάνατο του πουλιού. Προληπτικά πρέπει πάντα να προσέχετε η τροφή να είναι στιλπνή, να μην ήταν για πολύ καιρό σε κλειστό χώρο και να μην είχε μείνει πολύ καιρό ανοιχτή. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν τη ανάπτυξη μυκήτων. Αν η αρρώστια διαγνωσθεί έγκαιρα, ο κτηνίατρος μπορεί να βοηθήσει. Για να εμποδίσετε μια καινούργια μόλυνση πρέπει να απολυμάνετε επιπλέον το κλουβί και όλα τα εξαρτήματα.
Απόφραξη του ωαγωγού: Δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει να φρακάρει το αυγό στον ωαγωγό και να μη μπορεί να βγει έξω. Η απόφραξη είναι μοιραία για τα αδύναμα, άρρωστα θηλυκά καναρίνια και αυτά που τα βάζουν να κάνουν πολλές επωάσεις. Τα πουλιά κάθονται στο πάτωμα με ανοιχτά τα πόδια και δείχνουν την εξαντλημένα. Οι κινήσεις της ουράς δείχνουν την προσπάθεια να βγάλουν το αυγό. Τροφή χωρίς ασβέστιο, κρύο, πολύ μεγάλα αυγά και κληρονομική προδιάθεση είναι οι αιτίες. Είναι σοβαρή περίπτωση γιατί το πουλί δεν μπορεί επίσης να κουτουλίσει. Είναι πολύ σημαντικό να το ζεστάνετε. Ο κτηνίατρος θα το βοηθήσει με μαλάξεις να βγάλει το αυγό.
Αρρώστιες των ματιών: Τις περισσότερες φορές πρόκειται για άκακη φλεγμονή του συνδετικού ιστού, που αιτία της είναι τα ρεύματα και οι συνέπειες δακρυσμένα η τσιμπλιασμένα μάτια. Με ένα διάλυμα χαμομηλιού μπορείτε να επιταχύνεται τη θεραπεία. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μετά από δυο ημέρες, ίσως πρόκειται για μόλυνση από βακτηρίδια και πρέπει να ειδοποιήσετε τον κτηνίατρο.
Διάρροια: Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας, σάπια τροφή και και ξαφνικός εκνευρισμός είναι συχνά η αιτία αβλαβών διαρροιών. Καλή πρώτη βοήθεια είναι να του δώσετε λίγο κάρβουνο για τα πουλιά και λίγο χαμομήλι στο νερό του. Ταυτόχρονα πρέπει να κρατάτε το καναρίνι σας ζεστό για να μην χάνει δυνάμεις. Αλλά αν δεν σταματήσει η διάρροια πρέπει να πάτε στον κτηνίατρο. Αλλιώς το πουλί θα χάσει πολλά υγρά και μεταλλικά στοιχεία. Ένα δείγμα κουτσουλιάς διευκολύνει την διάγνωση του κτηνιάτρου και θα ακολουθήσει η σωστή θεραπεία.
Δυσκοιλιότητα: Η λίγη κίνηση, η παχιά και ακατάλληλη τροφή, η κατάποση ξένων σωμάτων μπορεί να γίνουν αιτία δυσκοιλιότητας. Τα πουλιά κάθονται με ανακατεμένο φτέρωμα και απαθή, προσπαθούν να αφαιρέσουν τα κόπρανα με το ράμφος. Αν τα χορταρικά και μερικές σταγόνες λαδί δεν βοηθήσουν τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια του κτηνιάτρου.
Ευλογιά: Αυτή την προκαλεί ένα μικρόβιο και είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα. Σε πουλιά που ζουν μόνα τους δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ και οι εκτροφείς την αντιμετωπίζουν εμβολιάζοντας τα πουλιά. Τα συμπτώματα είναι κιτρινόασπρες κηλίδες στο κεφάλι το στήθος τα φτερά και τα πόδια. Ταυτόχρονα το πουλί υποφέρει από δύσπνοια και φτύνει βλέννες.
Παχυσαρκία: Πολλή και πολύ παχιά τροφή (ηλιόσποροι, κανναβούρι) και λίγη κίνηση έχουν σαν αποτέλεσμα υπερβολικό πάχος. Οι συνέπειες είναι ακεφιά, βαρύ πέταγμα μέχρι και απώλεια πτητικής ικανότητας, γιατί οι μύες είναι πολύ χαλαροί και το βάρος μεγάλο. Τα πολύ παχιά καναρίνια δεν κελαηδούν και σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις αναπνέουν με δυσκολία. Σε αυτή τη περίπτωση αρχίστε στο καναρίνι σας μια προσεκτική δίαιτα. Η απότομη αλλαγή της διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα αναγκαστικά διαταραχές του εντέρου και οι μηδενικές δίαιτες τον θάνατο. Τα πουλιά δεν πρέπει να πεινούν, γι΄ αυτό ελαττώστε τη τροφή του σταδιακά και δίνεται περισσότερα χορταρικά. Προτρέπετε το πουλί να πετάει, να πηδάει και γενικά να κινείτε. Αλλά μη το κουράζεται γιατί το στρώμα λίπους που έγινε από τη τροφή σε πολλούς μήνες δεν εξαφανίζεται σε μερικές εβδομάδες. Μια δοκιμασμένη δίαιτα των εκτροφείων είναι φρυγανιά με λίγο γάλα, γαρνιρισμένη με σπόρο παπαρούνας.
Πτερόρρορια: Η πτερόρρορια δεν είναι ασθένεια. Είναι η φυσιολογική ετήσια αλλαγή του πτερώματος κάθε πουλιού. Στην διάρκεια της (συνήθως Ιούλιο - Οκτώβριο) μην ενοχλείτε το πουλί, ταΐζετε το καλά και βάζετε συχνά την μπανιέρα για μπάνιο. Την περίοδο της πτερρόροριας τα αρσενικά καναρίνια δεν κελαηδούν.
|